Een rittenregistratie gaat in de eerste plaats natuurlijk om de ritten die met het voertuig worden gereden. Deze ritten moeten behoorlijk wat details worden vastgelegd. Bijvoorbeeld op welke datum de rit plaatsvond en wat de begin- en eindstand van de kilometerteller van het voertuig waren. Ook de begin- en eindbestemming moeten worden vermeld. Heb je een route gereden die anders is dan de meest gebruikelijke, bijvoorbeeld vanwege een omleiding, dan moet je dat er ook bij vermelden. Ook niet onbelangrijk: was het een zakelijke rit of een privérit? Denk er ook aan dat de heen- en terugweg als twee afzonderlijke ritten worden gezien.

Wat nou als je een zakelijke rit combineert met een privébestemming, omdat je toch in de buurt was? Ook dat registreer je. Je noteert de zakelijke kilometers van de rit, plus afzonderlijk de privékilometers die je extra hebt gereden ten opzichte van de gebruikelijke zakelijke route.

Bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van het voertuig (of van de dagwaarde bij voertuigen van meer dan 15 jaar oud). Welk percentage dat is verschilt per auto. Voor de meeste nieuwe auto’s is dat momenteel 22%. Is de auto (lokaal) CO2-emissievrij? Dan geldt een percentage van 16%. Voor auto’s ouder dan 15 jaar geldt een percentage van 35%. Dit percentage heet bijtelling, omdat het bedrag in kwestie maandelijks bij je salaris wordt opgeteld als extra inkomen. Je betaalt dan dus meer inkomstenbelasting.